A családállítás gyakorlati bemutatása

Amikor valakinek elmondom, hogy mivel foglalkozok és megkérdezi, hogy mi az, mert ő még nem hallott róla, akkor mindig bajban vagyok, mert ezt a csodálatos módszert nehéz pár mondatban összefoglalni.

A családállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik, bár manapság teret nyernek különféle, módosított változatok is. Ez mindig az adott családállítótól függ, hogy ő ragaszkodik-e az alap módszerhez, vagy egyéni változtatásokat hajt végre benne.

Mivel nekem van drámapedagógus végzettségem, ezért az állításokba én is szoktam belecsempészni néha egy kis pszichodrámát, ami cselekvésorientált módon, a konfliktusok és élmények színpadi megjelenítésével éri el hatását. Ez a hatás pedig a családállítással kombinálva nagyon erős és döbbenetes élményeket képes nyújtani.

Ha a gyakorlati oldaláról nézzük, akkor a családállítás lényege, hogy van egy állító, aki egy megoldandó problémával jön a csoportba és a csoport, illetve a terapeuta segítségével felállítjuk az ő családi rendszerét. (Többen kérdezik, de ehhez csak ő kell, a családjának nem kell ott lenni.) Az állítás során egy ún. morfogenetikus mező által képet kapunk azokról a blokkokról, ahol sérült a családi mező rendje. Ekkor a terapeuta irányításával elkezdjük átstrukturálni a mezőt, aminek hatására az állító életében megszűnnek azok a blokkok, amelyek az ősei életéből, cselekedeteiből keletkeztek.

Maga a családállítás úgy néz ki, hogy jelen van a terapeuta, 4-5 ember, akinek állítunk családot a problémájára, illetve van 5-6 ember, aki segítőként van jelen. Egy állítás ált. 20-40 percig tart. A terapeuta tudja, hogy milyen problémára milyen jellegű állításra van szükség. Ő tudja azt is, hogy hány szereplőt kell a térbe behívni. Akinek az állítását csináljuk, először csak külső szemlélőként figyeli az eseményeket és csak akkor áll be a helyére, ha a mező és a csoport segítségével kiderült az a blokk, ami az ő jelenlegi életében a probléma okozója. Van olyan állítás is, ahol az állítónak be sem kell jönni a térbe, hanem csak látnia kell a záró képet, mely a tudatalattijában rögtön elkezdi oldani a blokkokat.

Összegezve: a családállítás olyan terápiás módszer, ami lelki szinten gyógyít. Mivel tudjuk, hogy a betegségek először lélekszinten kezdődnek, csak utána jelennek meg testi szinten, így biztosak lehetünk benne, hogy a családállítással több kezdődő betegségtől is megkímélhetjük magunkat.