Személyiség-lélektan

Elérhetőségeimen lehetőség van személyiségjegyeink megállapítására a születési év, hónap, nap alapján.

Ha elkészítjük a párunk, családunk, gyerekeink személyiségelemzését, az nagyban segítheti kapcsolataink minőségének pozitív változását, hiszen minden ember más és mindenki máshogy reagál a külső hatásokra. Ha megismerjük a minket körülvevő emberek személyiségtipológiáját, akkor tudni fogjuk, hogy kivel, hogyan kell bánnunk.

Kronopszichológia, avagy személyiség-lélektan

Típusok

Fizikai sík Érzelmi sík Intellektuális sík
Flegmatikus Szenvedélyes Produktív gondolkodó
Melankolikus Empatikus Produktív művészi
Érzékeny kolerikus Önfeláldozó Produktív vegyes
Kolerikus Hideg Gyakorlati gondolkodó
Szangvinikus Szentimentális Gyakorlati művészi
Flegmatikus-szangvinikus Egoista vezető Gyakorlati vegyes
Közepes-szangvinikus Harmonikus gondolkodó
Harmonikus vegyes

A születésünk napjára jellemző kozmikus hatások erősen befolyásolják az egész életünket, tulajdonságainkat, képességeinket, személyiségünket. A kronopszichológia a születési évünk, hónapunk és napunk alapján feltérképezi az egyéni adottságainkra vonatkozó jellemzőket, amely által megismerhetjük a ránk jellemző személyiség típusunkat.

Ezeket a jellemzőket egy részletesen kidolgozott rendszer alapján határozhatjuk meg. Születésünkkor természetesen szüleinktől, őseinktől örökölt tulajdonságokat, jellemvonásokat is hozunk magunkkal a jelenlegi földi életünkbe, viszont ezeket nagyban befolyásolják a születésünk napjára jellemző kozmikus hatások.

Ezen belül a kronopszichológia vizsgálja idegrendszerünknek a fizikai, érzelmi és intellektuális kontúrját.

Ha mindenki ismerné a saját, illetve a családja és környezete személyiségjegyeit – kronopszichológiai megközelítésben – akkor nagyban megkönnyíthetné az életét, mert tudná, hogy az őt körülvevő emberekkel hogyan kell bánni, hogyan kell hozzájuk viszonyulni.

Nyilván sokan hallották már azt a szót, hogy kolerikus, vagy szangvinikus, de az elmúlt időszakban tartottam egy kis kutatást a témában és kiderült, hogy a környezetemben valójában senki nem ismeri a saját személyiségtipológiáját, illetve nem is érti ezeknek a szavaknak a jelentését.

Már születésünk pillanatában rendelkezünk azzal a temperamentummal, ami egész életünkben végigkísér minket. Parapszichológiai megközelítésben ez a fizikai kontúr. Az életkor változásával talán kicsit alakíthatjuk, de alapjában véve nem szabadulhatunk tőle. Ugyanez jellemző az érzelmi kontúrra is, hiszen a lelkünkből fakadó érzékenységünk és érzelmeink már születésünk pillanatában hatnak egyéniségünkre. Egyedül az intellektuális kontúr az, amin változtathatunk, ahogy az évek során tapasztalatokat szerzünk és egyre bölcsebbek leszünk.

Életünket főképp a kapcsolataink határozzák meg és viszik előre. Ezeket gyakran nagyító alá vesszük és próbáljuk megfejteni a környezetünkben található embereket. Ennek célja legfőképp a kapcsolatok javítása.

Ha felismerjük és a hétköznapokban alkalmazzuk a kronopszichológiai elemzéseket, az nagy mértékben hozzásegít minket a környezetünk megértéséhez, ami által harmonikus kapcsolatokat alakíthatunk ki az életünk minden területén. Ez pedig a boldogságunk egyik alapja.

Megfigyelve a személyiség típusokat, láthatjuk, hogy mindenki mennyire különböző, mennyire máshogy reagál az adott helyzetekben. Azonban nem mondhatjuk azt, hogy az egyik típus jobb, a másik rosszabb. Alapjában véve minden egyes személyiség jó, főleg akkor, ha megtalálja a hozzá legjobban illő személyiséget. Vagyis minden ember jó, csak minden embert máshogyan kell szeretni. 🙂

Ha ezt tartjuk szem előtt és ezzel a szeretettel fordulunk az emberek felé, akkor megtaláljuk a boldogságot minden emberi kapcsolatunkban.

Csernai Tímea

Fizikai sík: Közepes-szangvinikus

Érzelmi sík: Empatikus

Intellektuális sík: Harmonikus gondolkodó